2013-2014 Eğitim-Öğretim sezonu öncesinde yayıncılık sektörü hazırlıkları hız kazandığı bugünlerde Zambak Yayın Grubu, 15- 31Ağustos tarihlerinde Türkiye genelinde 26 ilde 2 bin kişinin katılımıyla düzenleyeceği ‘Bayi Buluşmaları’ başlatıyor.
Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Bayram Murat konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Bayi buluşmaları ile özellikle eğitim ve kültür alanında hizmet veren bayilerimizle bilgi paylaşımları yaparak “Okula Dönüş” sezonuna hazırlıklı olmalarını amaçlıyoruz.. Buluşmalarımızda sektör trendleri, projeler, yenilikler ve ürün bilgileri gibi konuları kapsamaktadır.”
Yayıncılık sektörüne sezonluk 10 bin istihdam sağlıyor
Aynı zamanda YAYFED Başkanı da olan Bayram Murat, yayıncılık sektörünün özellikle bu dönemde baskı ve sevkiyat konusunda yoğun bir mesai içerisinde olduğunu hatırlatarak, yayıncılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi:
“9 Eylül’de anasınıfı ve 1. sınıf öğrencilerinin, 16Eylül’de de 17 milyona yakın öğrencinin ders başı yapacak olması sektörü hareketlendirdi. Bu hareketlilik özelikle istihdama da yansıdı. Haziranda başlayan baskı ve sevkiyat dolayısıyla sektörde sezonluk istihdamı da arttı. Haziran - Eylül aylarını kapsayacak şekilde 4 aylık sezonluk alımları ile 10 bine yakın istihdam sağlandı.”
Dünya yayıncıları, Türkiye’de girişim için geliyorlar
Özellikle Fatih Projesi ile dünya yayıncılarının Türkiye’ye göz kırptığına dikkat çeken Bayram Murat dünya kitap sektörünün 2012'de 111,6milyar dolar büyüklüğe ulaştığını ifade ederek şöyle devam etti: “2009'da700 milyon dolar olan Türkiye yayıncılık pazarı geçen yıl 2,5 milyar dolara yükseldi. Türkiye'de geçen yıl 43 bin konu başlığında 298 milyon adet kitap basıldı. Yayıncılık sektörü nu haliyle 3 bin yayıncı, 10 bin kitapçı ile 200bin kişiye istihdam sağlaması açısından ayrıca önem arz ediyor.”
Yükselen trend e-kitap için devlet desteği şart
Fatih Projesi ile gündeme gelen elektronik kitabın da, sektörü heyecanlandırdığını belirten Bayram Murat, devletin proje kapsamında okul kitapları için içerik ürettiğini hatırlattı. Bu konuda sektörün desteklenmesi halinde e-kitap pazarının çok kısa sürede gelişme göstereceğini belirterek, bu konuda destek beklediklerini söyledi.
ABD'de yüzde 13, İngiltere'de yüzde 6, Fransa'da yüzde 1,8olan e-kitap pazarı Türkiye'de henüz binde 7 civarında olduğuna değinen Murat, “Türkiye'de bin 200 civarında elektronik kitap başlığı alınmıştı. Şu an 2bin 400, 2 bin 500 civarında. 2013'te bu rakam 5 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz. Eğer devletimiz sektörü destekleyerek kapıyı açarsa kısa bir süre içerisinde 5 milyar dolara ulaşan bir pazarı yakalamak mümkün” diye konuştu.