Ticari bilgi konusunda 170 yılı aşan deneyimiyle tüm dünyada 200 milyondan fazla firmadan oluşan bir veritabanına sahip olan Dun & Bradstreet (D&B), ‘2012 yılı Dördüncü Çeyrek Türkiye Ekonomik Beklentiler Raporu’nu açıkladı. Rapor sonuçlarına göre yılın dördüncü çeyreğinde beklentiler çok olumlu değil. D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi çalışmasına gönüllü katılan işadamlarının yüzde 40’ı bu gerilemenin 2012 yılı dördüncü çeyreği ile sınırlı kalacağına inanırken, yüzde 9’u istihdamda azaltmaya gideceklerini belirtti. Yılın ilk üç çeyreğinde yükselerek 49.17’ye ulaşan Endeks, fikir önderleri ile gerçekleştirilen anket sonucunda 10 puan gerileyerek 39 puana düştü.
D&B Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Seval, D&B Türkiye Ekonomik Beklentiler Endeksi Raporu’nun sonuçları ekonomide bir gerilimin biriktiğini gösterdiğini söyledi. Bunun tehlikeli bir gelişme olduğuna dikkat çeken Seval; “Genel çoğunluk kriz beklerse, kriz olur. Kriz, ekonomik beklentilerin iyi yönetilememesinden kaynaklanır. Ekonomik oyuncular bu beklentiler karşısında önlemlerini alarak kapanacaklar, yatırımlarını erteleyecekler, tüketimlerini azaltacaklar, bu da krizi tetikleyecektir. Dilerim ki bu tuzağa bu sefer düşülmez. Kriz beklentisine yol açacak ekonomik göstergeler yok aslında. Ekonomik karar alıcı birimlerin yönetimleri takdire layık. Rakamları iyi yöneten bu birimlerden şimdi beklenen, kriz psikolojisini de bu sefer iyi yönetmeleridir. İş toplantılarında bugünlerde çokça konuşulan kriz beklentisi, bu çalışmanın sonuçlarına yansımış durumdadır. Demek ki iş dünyasında böyle bir beklenti var. Karar vericilerin bu beklentiyi kıracak gerekli adımları vakit geçirmeksizin atmaları gerekli” dedi.
Endeks hakkında
D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi, veya diğer ülkelerdeki adıyla “D&B Business Optimism Index” iş çevrelerinin yakın gelecekte ekonominin geneline, sektörlerine ve şirketlerine yönelik beklentilerini yansıtan, tüm ekonomik oyuncular için güvenilir bir göstergedir. Dun & Bradstreet 15 ülkeyi kapsayan Ekonomik Beklentiler Endeksi’ni 1947 yılından bu yana yayımlıyor. Endeks her üç ayda bir, fikir önderi konumundaki seçilmiş işadamlarının katılımıyla hesaplanıyor. Zaman içinde izlendiğinde endeksin gelişimi, o ülke ekonomisinin önemli dönüşüm noktalarını belirliyor. Bu ülkelerde D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi, işadamlarına doğru karar almalarında yardımcı olmanın yanı sıra “Piyasanın Sesi” olma özelliğiyle de iş çevrelerinin izlediği önemli bir gösterge oluyor.
Katılımcıların sektörleri
D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi çalışması; demir-çelik ve ana metal sanayi, mobilya imalat, otomotiv yan sanayi, yolcu kara taşımacılığı, basın, halı, iplik tekstil, tarım sanayi, gemi ve yat imalatı, petrol ve madeni yağ, toptan ticaret, çeşitli hizmetler ve danışmanlık, büro makineleri, faktöring, bankacılık, sigortacılık, kiralama, etiket, madeni mutfak ve endüstri ekipmanları, kimya, ilaç, bilişim, enerji, lojistik, sağlık, ambalaj, inşaat, gıda, çeşitli perakende, çimento, inşaat malzemesi üretimi, eğitim, telekomünikasyon, kıymetli maden ve madencilik sektörleri ile çeşitli meslek odalarını temsil etmişlerdir.
Bu haber toplam 1796 defa okunmuştur