Son günlerde bir internet sitesinin ücretini aldığı cep telefonunun yerine maddi değeri düşük başka ürün göndererek bir kullanıcıyı mağdur ettiği yönündeki haberlere ilişkin açıklama yapan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, online alışverişin son derece güvenilir olduğunu vurguladı ve tüketicilerin olumsuz deneyimler yaşamaması için dikkat etmeleri gereken noktaları sıraladı.
Orhun, kapıda teslim alternatifini seçenlerin paketi özellikle kargoyu getiren kişinin yanında açmaları gerektiğini vurguladı.
15.11.2012, İstanbul
Son günlerde bir internet sitesinin ücretini aldığı cep telefonunun yerine maddi değeri düşük başka bir ürün göndererek bir kullanıcıyı mağdur ettiği yönündeki haberlere ilişkin açıklama yapan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, online alışverişin son derece güvenilir olduğunu vurguladı ve tüketicilerin olumsuz deneyimler yaşamaması için dikkat etmeleri gereken noktaları sıraladı.
“E-ticaret sektörü, ülkemizde büyük potansiyel taşıyan ve her sene yüzde 50’nin üzerinde büyüme kaydeden bir alan. Bu hızla gelişen bir sektörde online alışveriş hizmeti veren internet sitelerinin sayısı da çok ciddi bir rakama ulaştı ve bu rakam artmaya da devam ediyor. Ödeme konusunda artık güvenliğin üst düzeyde olduğu e-ticaretteki bu olumlu gelişime, bazı olumsuz deneyimler gölge düşürebiliyor. ETİD olarak misyonumuz gereği kullanıcıları bu gibi olumsuzluklara karşı uyarmayı ve bunlardan sakınmak için yapılması gerekenleri aktarmayı sürdürüyoruz. Öncelikle online alışveriş deneyimini sorunsuz bir şekilde yaşamak isteyen kullanıcıları ETİD üyesi firmalar gibi, kendini kanıtlamış, güvenilir internet sitelerinden alışveriş yapmaya davet ediyoruz.”
Güvenilir firmalardan alışveriş yapmanın kullanıcılara büyük artı sağladığına değinen Orhun, aksi bir gelişme yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken noktaların da altını çizdi: “Öncelikle alışveriş yapmak üzere internet sitesine giren kullanıcılar mutlaka adres çubuğunda kilit işareti olup olmadığına dikkat etmeli. Bunun yanı sıra kapıda ödeme seçeneği işaretlendiyse, mutlaka kargo paketini teslim aldıktan ve açtıktan sonra ödeme yapılmalı. Esasında ödeme seçeneği her ne olursa olsun paketi kargoyu getiren kişinin yanında açmak, istenmeyen durumlara sebebiyet verilmesine engel olacaktır. Tüm bunların yanı sıra ödeme aşamasına gelindiğinde mesafeli satış sözleşmesi mutlaka okunmalı. Kullanıcılar bu birkaç noktaya dikkat ederek online alışveriş deneyimini keyifli birer maceraya dönüştürebilir.”
ETİD hakkında:
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2007 yılında e-ticaret sektöründeki öncü firmalar tarafından, sektörün büyümesini sağlamak için gerekli hukuki düzenlemelerin sağlanması, firmaların ve hedef kitlenin sektör ile ilgili eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi amacı ile kurulmuştur. 2007 yılında ilk Yönetim Kurulu'nun Kaan Dönmez başkanlığında oluşturulması ile ETİD özellikle ‘Mesafeli Satış Sözleşmesi’ne yönelik önemli çalışmalarda bulunmuştur. Hakan Orhun başkanlığında oluşturulan ikinci yönetim kurulu 2010 yılından bu yana e-ticaret sektörü ve kullanıcıları için değer yaratan çalışmalarına devam etmektedir. Mayıs 2012 itibariyle tamamı Türkiye’nin önde gelen e-ticaret sitelerinden oluşan 32 üyeye sahip bulunan ETİD, Türkiye’de e-ticarete ilişkin hukuki altyapının oluşturulmasında, mevzuattaki eksikliklerin veya ihtiyaçların tespitinde ve çözümlenmesinde sektöre büyük katkı sağlayacak ve yol gösterici olacak çalışmalarda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.
2012 Temmuz itibariyle ETİD üyeleri şöyle sıralanmaktadır: 1V1Y.COM, Adepo, Akakce, Altıncı Cadde, E-bebek, Ejoya, Ekopasaj, Elmasepeti, Ereyon, Evmanya, Genpa, Gittigidiyor, Hepsiburada, Hırdavat Marketim, Hızlıal, Limango, Markafoni, Medyanet, Micro Ödeme, Morhipo, Mudo, PayPal, PayU, Pinti, sahibinden.com, Sanalpazar, Teknosa, Tekzen, Trendyol, Ucuzu, Vipdükkan, Yakala.co, Yeniçarşım, Ykm'den.